Előtöltő bezárása
H á z t ű z v é d ő

3800 termék, 200 sikeres rendezvény és összesen 200 év tapasztalat összpontosul.

Megtévesztő vállalkozás fajták: az otthon végzett tevékenységek

 

 

Sokan kérdeztétek, hogy mi a helyzet az otthon végzett munkával kapcsolatban...azt azért mindenki sejti, hogy ha például egy kisebb asztalos üzemet, vagy egy autószerelő műhelyt rendez be a garázsban, akkor oda a veszélyes anyagok, szerszámok miatt kellhet a tűz- és munkavédelem valamilyen szinten. De mi a helyzet az otthoni internetes munkával? Amikor 'csak' ülsz a géped előtt, mintha a szabadidőben szörfölgetnél a neten? Fogós kérdés....

 

 

Szóljon ez a cikk az otthon végezett vállalkozások, egyéni vállalkozások, otthon végzett munkák tűzvédelmi megfelelőségének feltételeiről.

 

Sokan abban a hitben vannak, hogy ha otthon csinálok valamit, otthon végzem a munkám (pl.: az otthonomban fodrászkodom, az otthoni műhelyemben cégszerűen készítek valamit és egyéni vállalkozó vagyok) akkor nem kell tűzvédelem, vagy nem kell tűzoltó készülék, és nem kell tűzvédelmi dokumentáció sem.

Sajnos ez nem igaz, szükségük van nekik is dokumentációra és a tevékenységnek megfelelő tűzvédelmi eszközre. Mik is ezek? például:

  

      - ha egyedül is vagy, tűzvédelmi oktatásban kell, hogy részesülj. Ezt az arra szakképzett ember megtartja neked vagy egy online felületen megvásárolhatod a tananyagot (e-learning), amiben az oktató elmondja, mi a teendő abban az esetben, hogyha a műhelyedben, a szalonodban tűzeset történik: mit kell tenned, kit kell értesítened, hogyan kell beavatkoznod,  

      - Tűzoltó készülék. Ez nem is kérdés, bármilyen tevékenységet folytatunk, körülvesznek minket azok az éghető anyagok, folyadékot, gázok, szilárd anyagok, amik oltásához tűzoltó készülékre van szükség.  

 

Sokan gondolják, hogy egy egyszemélyes vállalkozásnak felesleges nagy készüléket vásárolni, A jogszabály viszont azt írja elő, hogy az egyszemélyes vállalkozásoknál is - ugyanúgy mint a nagyobb cégeknél - minimum 6 kg-os porral oltó kell, hogy legyen. Tehát a barkácsáruházakban kapható tűzoltó spray-k nem felelnek meg! 

 

A tűzoltó készüléket a jogszabályoknak megfelelően jól látható helyre kell elhelyezni. Ebben segít a szakember, akinek meg kell határozni, hogy hova lehet tenni, valamint biztonsági jellel, piktogrammal kell ellátni.

Nagyon fontos! Azokért a személyekért is felelősséggel tartozik az egyéni vállalkozó, akik a vállalkozás szempontjából vendégként (nem privát barátok, családtagok), üzletfélként érkeztek hozzá.

 

Térjünk át az otthon végzett irodai, online tevékenységekre.

 

Mi van akkor, ha se ügyfél, se vendég, se tanuló (pl. online nyelvtanároknál) nem érkezik hozzád, mert csak online tevékenységet folytatsz? 

 

Neked is kell tűzvédelem. Ez pedig abból fakad, hogy ha bejelentett tevékenységet folytatsz, hivatalosan adózol, önkormányzatnál bejelentett tevékenységed van, tehát abszolút a magyar törvényeknek megfelelően végzed az otthoni munkád, akkor kell neked is tűzvédelmi oktatás, tűzoltó készülék és egyéb eszköz, dokumentáció, amiket a szabályozás előír. Ebből a szempontból induljatok ki, és ne abból, hogy a saját magánlakásomban amúgy nem kötelező még a tűzoltó készülék sem. 

 

Itt olvashattok arról, hogy milyen esetben lényegül át magánlakásotok hivatalos cég székhelyévé, és innentől kezdve ez a szabályozás is érvényes Rátok - ahogy az adózás is. Hiába ülsz otthon, ugyanúgy adózol, mintha egy külön bérelt irodában dolgoznál. Ugye? 

 

Kivétel persze mindig van...vagy legalábbis annak tűnő. 

Mondok egy példát: otthonról dolgozol, Te egyéni vállalkozó vagy, bejelentett tevékenységgel. Viszont annyi a munkád, hogy egyedül már nem bírod, ezért felveszel a cégedbe egy alkalmazottat, aki besegít a napi munkádba. Irodát már nem tudsz fenntartani, ezért olyas valakit keresel, aki ugyanúgy otthonról végzi a munkáját és online tartjátok a kapcsolatot. Ilyenkor van az, hogy sokan azt hiszik, hogy annak az alkalmazottnak, aki a saját otthonában dolgozik neked, nem kell semmilyen tűz- és munkavédelemmel rendelkeznie az ő otthonában. De, kell. Miért? Mert Te vagy a cége, akinél be van jelentve, kihelyezett munkavégzéssel. Neked kell az ő tűzvédelmi oktatásáról gondoskodnod, és az ő munkakörnyezete - a magánlakása - be lesz jelentve a cégednél, mint kihelyezett munkakörnyezet, ezért már a Hatóság hatókörébe tartozik ő is. Ez alól a kibújást nem javaslom, bár természetesen vannak kiskapuk...

Ennek ellenére mégis mindenkinek azt javaslom, hogy ahol él, vagy tartósan tartózkodik, legyen helyi tűzoltásra alkalmas eszköze. Senkinek nem lenne jó, ha netán elégne a munkaeszköze (pl. a számítógépe).

 

Ferenc - a Tűzvédelmesed